Reseinfo


Visum

Behövs inte från de skandinaviska länderna. Du får tre månaders uppehållstillstånd vid inresan. Se till att ha minst 2 tomma sidor i passet.

Hälsa

Inga vaccinationer behövs, men den som ska på Safari till Krugerparken eller norra Natal bör ta malariaprofylax. Vi rekommenderar Malarone, som är det nyaste preparatet. Kranvattnet går bra att dricka.

Pengar

Du får oftast den bästa växelkursen hemma. Kreditkort fungerar bra nästan överallt, utom för att betala bensin på vissa mackar! Bankautomater finns det gott om. Tänk på att vara extra försiktig vid uttag och ta inte emot hjälp av någon! Har du dessutom till exempel ICA:s kreditkort slipper du uttagsavgiften.

Dricks

Glöm inte att betala dricks som ligger på 10%. Servitörer får ofta ingen eller väldigt låg lön och är därför väldigt beroende av dricks.
Mackpersonal som tankar bilen och tvättar rutorna brukar man ge R10-R15.
Parkeringsvakter brukar man ge R5-R10 och lite mer på kvällen.

Körkort

Svenskt körkort fungerar oftast, men med internationellt körkort är du helt på den säkra sidan, vilket även vissa hyrbilsfirmor kräver..

Mobiltelefon

Alla svenska abonnemang fungerar bra i Sydafrika. Det blir dock dyrt att betala för samtal som kopplas via Sverige! Därför är det smartast att använda ett lokalt SIM-kort. Billiga att köpa simkort att användas under vistelsen här. Tänk bara på att kolla upp så att din mobiltelefon inte är operatörs låst.

Elektricitet

Är samma som i Sverige: 220 volt 50Hz. Våra nyare platta kontakter passar oftast annars finns adapter att köpa överallt, som också passar för våra runda kontakter. På Villa CA finns det adapters.

Infrastruktur

Mätt med afrikanska mått är den extremt bra, vägarna är breda och skyltningen bra och kommunikationerna fungerar. Finns goda bussförbindelser inom stan. Taxi är billigt och pålitligt. Uber är utbrett, men kräver att du ordnar ett konto samt länkar ditt kreditkort.
Sedan är det ett väldigt bilburet land så bil är ibland lite av en förutsättning om man villa hinna med så mycket som möjligt. Vänster trafik gäller.

Solskydd

Solen i Afrika är stark, vi rekommenderar minst 20, helst 30 i solskydd och undvik gärna att ”pressa på stranden” de första dagarna.

Överfallsrisken

Sydafrika har fått ett oförtjänt dåligt rykte av att vara ett farligt land. I Johannesburg stämmer delvis detta, men Kapstaden är inte värre än andra storstäder. Siffrorna i statistiken kommer av gängvåld i slumområden. Men med lite sunt förnuft råkar den vanlige turisten ytterst sällan i problem.
Tänk bara efter före och ta inte med onödigt mycket kontanter eller skylta med smycken och massa digitala leksaker. Kvällstid bör man ta en taxi, beroende på område. Om det inte är mycket folk ute och du bara vill strosa lite längs Long Street. Kåkstäder bör absolut undvikas på egen hand.

Barn

Här är väldigt barnvänligt, OK vatten temperaturen kanske inte den varmaste. Men överallt möts man av känslan att folk är väldigt barnkäraoch särskilt afrikanerna är det! Bilbarnstolar finns att hyra och med tanke på att rytmen är mycket lugnare så har man helt annan tid med barn.