Om Kapstaden


Kapstaden är en av världens vackrast belägna storstäder och erbjuder fantastiska stränder och massor av upplevelser i spektakulära omgivningar. Bara några mil från Kapstaden finns vinområdena Stellenbosch, Franschhoek och Paarl med viner i världsklass. Utbudet av aktiviteter är stort, allt från museer till hajsafaris.
För er som gillar golf finns det en uppsjö av fina banor i närområdet.

Klimatet på sommaren (svenskt vinterhalvår) är samma som i södra Europa, med varma dagar och svala nätter. Luftfuktigheten är låg, inte alls som i till exempel Thailand. Solen skiner nästan alltid och baddagarna är många. Människorna är alla väldigt vänliga och tempot är lugnt.

Kapstaden som ibland kallas för Afrikas Riviera är ett av de mest populära turistområdena i Sydafrika tack vare sitt goda klimat, spektakulära miljö och välutvecklade infrastruktur.
Storstadskommunen Kapstaden är med sina 3,5 miljoner invånare näst störst efter Johannesburg, men med dryga 1000 meter höga Taffelberget (Table Mountain) som en dramatisk bakgrund till stadskärnan, och Devils Peak och Lions Head på var sida och Atlanten på fjärde sidan så upplevs Kapstadens centrum inte större än Göteborg!

Många turister besöker också Kapstadens stränder som är populära även bland lokalbefolkningen. Tack vare stadens unika geografi är det möjligt att besöka olika stränder, med skilda miljöer och atmosfärer samma dag. Stränder som ligger längs Atlanten har en tendens till att bli ganska kalla då vattnet huvudsakligen är smältvatten från glaciärer i Antarktis. Vattnet vid False Bay-stränderna är ofta upp till 10°C varmare. Båda kusterna är lika populära, även om stränderna i välmående Camps Bay är mer utvecklade med restauranger och kaféer. Den mest berömda stranden i Kapstaden, Boulders Beach, är känd för sin koloni av afrikanska pingviner. Surfing är väldigt populärt.

Staden har också andra kulturella attraktioner. Victoria & Alfred Waterfront, byggd i den gamla hamnen är idag en av stadens mest populära handelsområden med hundratals butiker och Two Oceans Aquarium. Från Nelson Mandela Port går färjor över till Robben Island. På den stora slätten, kallad Cape Flats ligger de största bostadsområdena som huvudsakligen bebos av färgade och svarta.

Den årliga Coon Carnival är de färgades stora traditionella festival som firas 2:a januari, med mycket pompa och ståt.